...

NEVÜ-SBE Akademik Söyleşileri - 5

NEVÜ-Sosyal Bilimler Enstitüsü Akademik Söyleşileri-5

Sosyal Bilimler Enstitüsü'nün düzenlediği Akademik Söyleşilerin beşincisi 28 Mart 2022 tarihinde Saat: 20.00'de üniversitemiz Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet Şevki AYDIN'ın katılımı ve Doç. Dr. Emine Zehra TURAN'ın moderatörlüğünde Niçin okuyoruz? konusu üzerinde gerçekleştirilmiştir.

ZOOM üzerinden gerçekleştirilen etkinliğin tamamını izlemek için tıklayınız.

Prof. Dr. Muhammet Şevki AYDIN kimdir?

1977 İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü'nden mezun olduktan sonra öğretmen olarak atandı. Lise ve İmam-Hatip Lisesinde üç yıl (1977-1980) öğretmenlik yaptıktan sonra Erzurum Yüksek İslâm Enstitüsü’nde Arap Dili ve Edebiyatı asistanı olarak akademik çalışmalarına başladı (1981). Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne Öğretim Görevlisi olarak atandı (1983). YÖK yasası çıktıktan sonra (1983) akademik çalışmalarını Din Eğitimi Bilimi alanında sürdürdü. 1999 yılında profesör oldu. 13.01.2022 tarihinde Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Eğitim Fakültesine atandı.

-          Üniversitede Yönetim Kurulu ve Fakülte Kurulu Üyeliği, Bölüm Başkan Yardımcılığı, Anabilim Dalı ve Bölüm Başkanlığı görevlerini yürüttü.

-          Diyanet İşleri Başkanlığı’nda Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı (2003-2010). Bu süreçte özellikle Başkanlığın eğitim kurumlarını bilimsel yaklaşımla yeniden yapılandırma, öğrenen merkezli, anlamlı öğrenmeleri öngören din eğitimi yaklaşımını uygulamaya koymak amacıyla programlar ve eğitim materyalleri geliştirme çalışmalarını yürüttü.

-          DİB Din İşleri Yüksek Kurulu Üyeliği yaptı (2011-2015).

-          Adalet Bakanlığı Eğitim Komisyonu üyesi (DİB temsilcisi) oldu(2004-2010).

-          Akademik komisyonlarda ve projelerde üye veya koordinatör/başkan olarak görev aldı.

-          Yurt dışında bilimsel faaliyetlerde bulundu. Bu kapsamda Mısır’da alanıyla ilgili araştırmalar yaptı (1995).

-          Kayseri’de özel bir eğitim kurumunun eğitim danışmanlığını yürüttü (1993-1998).

-          Arapça, Fransızca ve Farsça bilmektedir.

Akademik çalışmaları arasında yer alan birkaç kitabı şunlar:

1- İslâmcıların Din Eğitimine Bakışı/Mehmed Şemseddin (Günaltay) Örneği, Sarkaç Yay., Ankara, 2013.

2- Din Dersi Öğretmenlerinin Pedagojik Formasyon Yeterlikleri, Erciyes Üniversitesi Yay., Kayseri, 1996.

3- İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretim Kılavuzu 4.5.6.7.8. (5  eser) MEB Yay. Ankara, 2002.

4- Cumhuriyet Döneminde Din Eğitimi Öğretmeni Yetiştirme ve İstihdamı, 3. bs., Dem Yay., İstanbul, 2016.

5- Bir Din Eğitimi Kurumu Olarak Kur’an Kursu, DİB Yay., 2. bs. Ankara, 2010.

6- Açık Toplumda Din Eğitimi/Yeni Paradigma İhtiyacı, Geliştirilmiş 2. bs., Nobel Akademik Yay., Ankara, 2018.

7- Kültürlerarası Din Eğitimi, (C. Osmanoğlu ile birlikte), Nobel Akademik Yay., Güncellenmiş 3. bs., Ankara, 2020.

8- Din Eğitimi Bilimi, Kimlik Yay., 4. bs., Kayseri, 2021.

9- Eğitim Ahlakı, DİB yayınları, 2018, Ankara.

10- Eğitime Giriş (Müşterek), Kimlik Yayınları, Kayseri, 2020.

11- Ahlakla Varolmak, Ketebe yayınları, İstanbul, 2021.

12-Ru’ye Cedide li’t-Terbiyeti’l-İslâmiyye (Arapça), DİB yayınları, Ankara, 2021.