SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ / TURİZM İŞLETMECİLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)
Kuruluş
Nevşehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 17 Mayıs 2007 tarih ve 5662 sayılı kanunla kurulmuştur. Nevşehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı, 2009-2010 eğitim öğretim yılında yüksek lisans eğitimine başlamıştır. Eğitim dili Türkçedir. |
Kazanılan Yeterlilik
Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden ve tezini başarıyla tamamlayan öğrencilere TURİZM İŞLETMECİLİĞİ alanında yüksek lisans diploması verilir. |
Yeterlilik Düzeyi
Yüksek Lisans |
Kabul ve Kayıt Şartları
Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans Programına başvuracak adayların, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) Eşit Ağırlık puan türünden en az 55 puan almaları gerekmektedir. Adayların sahip olması gereken asgari lisans mezuniyet not ortalaması 100 tam puan üzerinden en az 60.10 veya dörtlük sistemde en az 2.29 olması gerekmektedir. Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans programına, Ticaret ve Turizm Eğitim Fakülteleri, Turizm Fakülteleri, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulları ile eşdeğerliği Enstitü Müdürlüğünce onaylanan Fakülte ve Yüksekokul mezunlarının müracaatları kabul edilmektedir. Başvuran adayların ALES puanının %60’ı, lisans mezuniyet notunun %20'si, yabancı dil notunun %20'si dikkate alınarak sıralama yapılmakta ve yapılan sıralama sonucuna göre kontenjanın iki katı kadar aday mülakat sınavına alınmaktadır. Sınava alınan adayların ALES puanının %55'i, lisans mezuniyet notunun %15'i, yabancı dil notunun %15'i, mülakat/yazılı sınavı notunun % 15'i dikkate alınarak ikinci bir sıralama daha yapılmaktadır. Bu şekilde hesaplanan notun en az 55 olması gerekmektedir. İlan edilen kontenjan dahilinde en yüksek puandan en düşük puana doğru seçilen adaylar programa kayıt hakkı kazanırlar. |
Önceki Öğrenimin Tanınması
Bir öğrencinin; enstitüye asil öğrenci olarak kaydolmadan önceki son dört yarıyıl içinde herhangi bir yükseköğretim kurumunun lisansüstü programlarından asil öğrenci olarak alıp başardığı dersler veya lisans öğrencisi iken lisansüstü programlardan alıp başardığı dersler, danışmanı ve anabilim dalı başkanlığının teklifi ve enstitü yönetim kurulunun kararı ile kayıtlı olduğu programa aktarılabilir. |
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Turizm İşletmeciliği alanında yüksek lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlaması, genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması ve tezini başarıyla tamamlaması gerekir. |
Program Profili
Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans programının turizm sektörüne ve turizm eğitimine yönelik olmak üzere iki temel amacı bulunmaktadır. Programın birinci amacı, stratejik ve yönetsel karar verme konusunda turizm sektörünün ihtiyaçlarını karşılayacak yönetici adaylarını yetiştirmektir. Bu bağlamda, öğrencilere turizm sektörünün gelişmesinde önemli rol oynayacak bilgi ve becerilerin kazandırılması, yöneticilikte karşılaşabilecekleri sorunları analiz edebilmeleri ve problem çözme becerisi kazandırmak amaçlanmaktadır. Programın diğer amacı ise öğrencinin bilimsel araştırma yaparak bilgiye erişme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneği kazanmasını sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda akademik kariyer yapmak isteyen öğrencilere bilimsel düşünme ve araştırma yapma becerisi kazandırmak ve onları doktora eğitimi için yeterli düzeye getirmek hedeflenmektedir. |
Program Çıktıları
PÇ-1 | Turizm İşletmeciliği alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgiyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. |
PÇ-2 | Turizm alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri kavrar ve uygular. |
PÇ-3 | Turizm sektöründeki güncel konular ve sorunlar için yaratıcı ve pratik çözüm önerileri geliştirir. |
PÇ-4 | Bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak alanıyla ilgili bir araştırmayı planlar, yürütür, değerlendirir ve rapor halinde sunar. |
PÇ-5 | Makro ve mikro ölçekte turizm plan ve politikaları konusunda ayrıntılı bilgi sahibi olur. |
PÇ-6 | Ulusal ve uluslararası turizm işletmelerini etkin şekilde yönetebilmek için gerekli olan önemli işletmecilik ilkelerini bilir, eleştirel şekilde değerlendirir ve uygular. |
PÇ-7 | Turizm işletmeciliği ile ilgili rekabet stratejileri geliştirir ve uygular. |
PÇ-8 | Alanında uzmanlık gerektiren konularda bir çalışmayı başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde yürütür. |
PÇ-9 | Yaşam boyu öğrenme için gerekli olan davranışlar ve yetkinlikler geliştirir. |
PÇ-10 | Edindiği bilgi ve becerileri analiz eder, eleştirel şekilde yorumlar ve değerlendirir. |
PÇ-11 | Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 genel düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. |
PÇ-12 | Turizm İşletmeciliği alanıyla ilgili bilgisayar yazılımı, bilgi ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. |
PÇ-13 | Toplumsal ve mesleki etik değerleri kavrar, eleştirel bakış açısıyla değerlendirir ve uygun davranışlar geliştirir. |
PÇ-14 | Yazılı ve sözlü olarak etkili iletişim ve sunum becerileri gösterir. |
PÇ-15 | Sosyal adalet, kültürel değerler ve çevreye duyarlılık gibi konularda yeterli bilince sahip olur. |
Mezunların İstihdam Profili
Mezunlarımızın iş bulma imkânları genel olarak iki alanda yoğunlaşmaktadır. Mezunlarımız, turizm ve ağırlama endüstrisinde faaliyet gösteren işletmelerde orta ve üst düzey yönetici veya üniversitelerde araştırmacı/öğretim elemanı olarak çalışabilmektedir. |
Üst Derece Programlarına Geçiş
Yüksek lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla doktora programlarında öğrenim görebilirler. |
1. Dönem Ders Planı
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TUİ501 | BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Zorunlu | 9 |
SCHVZ1 | SEÇMELİ DERS HAVUZU 1 | - Saat | - Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 21 |
Toplam:
|
30 |
2. Dönem Ders Planı
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TUİ502 | ANABİLİM DALI SEMİNERİ | 0 Saat | 3 Saat | 1 | Bahar | Zorunlu | 6 |
TUİ504 | UYGULAMALI İSTATİSTİK | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Zorunlu | 6 |
SCHVZ2 | SEÇMELİ DERS HAVUZU 2 | - Saat | - Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | 18 |
Toplam:
|
30 |
3. Dönem Ders Planı
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TUİ803 | TEZ ÇALIŞMALARI I | 0 Saat | 1 Saat | 2 | Güz | Zorunlu | 20 |
TUİ801 | UZMANLIK ALAN DERSİ I | 4 Saat | 0 Saat | 2 | Güz | Zorunlu | 10 |
Toplam:
|
30 |
4. Dönem Ders Planı
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TUİ804 | TEZ ÇALIŞMALARI II | 0 Saat | 1 Saat | 2 | Bahar | Zorunlu | 20 |
TUİ802 | UZMANLIK ALAN DERSİ II | 4 Saat | 0 Saat | 2 | Bahar | Zorunlu | 10 |
Toplam:
|
30 |
SEÇMELİ DERS HAVUZU 1
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TUİ509 | KALİTE YÖNETİMİ | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 7 |
TUİ517 | LİDERLİK TEORİLERİ | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 7 |
TUİ515 | TURİSTİK ÜRÜN ÇEŞİTLENDİRMESİ | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 7 |
TUİ513 | TURİZM HUKUKU | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 7 |
TUİ507 | TURİZM İŞLETMELERİ YÖNETİMİ | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 7 |
TUİ503 | TURİZM PAZARLAMASI | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 7 |
TUİ511 | TURİZM PLANLAMASI | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 7 |
SEÇMELİ DERS HAVUZU 2
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TUİ512 | ETKİNLİK YÖNETİMİ | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | 6 |
TUİ514 | İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | 6 |
TUİ506 | ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | 6 |
TUİ516 | TURİZM İŞLETMELERİ YÖNETİM ETİĞİ | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | 6 |
TUİ510 | TURİZM İŞLETMELERİNDE FİNANSAL YÖNETİM | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | 6 |
TUİ508 | YİYECEK İÇECEK YÖNETİMİ | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | 6 |
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrenci dönem başında derslere kayıt yaptırmalı ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olmaları gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersten başarılı sayılabilmek için yüksek lisans öğrencilerinin en az CC notu almış olmaları gerekmektedir. |
Mezuniyet Şartları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve yüksek lisans tezini başarıyla tamamlamak gerekmektedir. |
Çalışma Şekli
Tam Zamanlı |
Bölüm Olanakları
Anabilim dalımızda eğitim-öğretim faaliyetleri 1 profesör, 2 doçent ve 5 yardımcı doçent ile yürütülmektedir. Dersler, Turizm Fakültesi bünyesinde bulunan, bilgisayar ve projeksiyon cihazı ile donatılmış sınıflarda yürütülmektedir. Ayrıca turizm uzmanlık kütüphanesi ve 2 adet bilgisayar laboratuarı bulunmaktadır. Öğrenciler, gün boyunca açık olan internet laboratuarından ücretsiz olarak faydalanabilmektedirler. |
Adres ve İletişim Bilgileri
Adres : Nevşehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı, 50300, NEVŞEHİR Web Adresi : http://sbe.nevsehir.edu.tr/ Tel : 0-384-228 11 15 Faks : 0-384-228 11 16 Bölüm Başkanı : Yrd. Doç. Dr. Duygu EREN Tel : 0-384-228 10 00 /1714 e-mail : deren@nevsehir.edu.tr Bölüm AKTS/DS Koordinatörü: Yrd. Doç. Dr. Duygu EREN Tel : 0-384-228 10 00/ 1714 e-mail : deren@nevsehir.edu.tr |